Den nemme, klimavenlige måde at varme dit hjem op
Der er mange måder at opvarme sit hjem på. Nogle af dem er forældede og skal ifølge loven skiftes ud. Og hvad skal du så vælge? Hvis du gerne vil finde en løsning, der både er miljøvenlig og venlig overfor din økonomi, skulle du måske overveje et træpillefyr.
Billig opvarmning
Et træpillefyr varmer dit hjem op, nøjagtigt som et olie- eller gasfyr. Det producerer altså både varme og varmt vand. Energikilden er, som ordet antyder, træpiller. Før i tiden krævede det en større arbejdsindsats at have et pillefyr. Der skulle fyldes piller i ganske ofte, ligesom der skulle tømmes aske ud og hele indretningen skulle gøres rent med jævne mellemrum. Derfor kan det være, at du ligesom mange andre tænker, at et træpillefyr er et kæmpearbejde. Alle de timer, du skal bruge på at skovle aske ud og rense, kan være svære at overskue, selvom fyret er en billig måde at varme hus og vand op på.
Den nye slags fyr
Den gode nyhed er, at der ikke er ret meget arbejde i at have et pillefyr længere. Det skyldes, at den nye type rtb pillefyr er designet til at gøre det nemt. Rtb står for Ready To Burn, som betyder klar til at brænde. Og navnet har sin baggrund i, at det er blevet meget nemt at fyre op i og vedligeholde sit pillefyr. Trods det engelsk-lydende navn er rtb pillefyr produceret i Danmark – helt præcist Skive. Traditionelt skulle et pillefyr have renset sin askeskuffe hver anden uge. For de nye rtb-fyr er det kun to-tre gange årligt. Det sparer altså mange arbejdstimer. Selvfølgelig skal der stadig fyldes træpiller på, men det er kun et spørgsmål om at åbne en luge og skovle ind.
Styrer selv varmen
Et rtb pillefyr kan indstilles til at køre med sommerstyring. Det betyder, at det kun starter, når du skal have et varmt bad. Det gør fyret meget økonomisk. I det hele taget er et pillefyr en rigtigt god løsning økonomisk. Generelt siger man, at et moderne pillefyr har tjent sig selv hjem i løbet af 2-4 år. Det er meget miljøvenligt, hvilket skyldes, at træpillerne stort set brændes 100 % af. Det skyldes en proces, der kaldes pyrolytisk afbrænding, som også udnytter og afbrænder alle de gasser, der frigives. Fyret er ikke helt, CO2-neutralt, da det kræver strøm for at fungere – men det er tæt på.